Tittar man tillbaka i tiden så kan man se att det ständigt och jämt har funnits olika trender inom mat som restaurangvärlden alltid varit uppmärksam på. Det kan handla om olika matläggningssätt, som när woken blev super het i Sverige på 80-talet eller när alla plötsligt blev vegetarianer på 90-talet och så vidare. Nu har man publicerat ett antal mat trender för 2018 i tidningen Allas där man kan se vad som gäller för detta år.
- Hälsa. En genomgående trend just nu är jakten på ett hälsosammare liv och detta syns redan på många restaurangers menyer där man erbjuder mindre onyttiga saker som socker och alkhol till förmån för grönsaker och ekologiska produkter. Det finns en definitiv ökning vad gäller intresset för mat men det är snarare frågan om att man vill lära sig spännande och nyttiga recept snarare än äta mycket. Man äter alltså mindre men har mer intrese för mat.
- Waste. Detta är en stor trend som kommer att växa sig allt starkare under året. Den går ut på att man inte skall slänga bort någon mat och tricket är att få folk att endast beställa så mycket som man kan äta. Detta innebär inte att restaurangerna snålar in på portionerna utan snarare att man erbjuder påfyllning om så skulle önskas, snarare än enorma mängder på stora tallrikar.
- Tarmflora. Vi vet idag att vissa typer av mat ger oss gaser i magen liksom försämrar vårt immunförsvar och därför satsar många restauranger idag på mat som stället ger positiva effekter.