Ett restaurangbesök är något som kan sätta guldkant på vardagen, eller som kan vara en verklig lyx när man vill fira något eller slå på stort. Det är dock inte alltid man har råd eller lust att gå ut och äta – men man kan ändå vilja känna av den där guldkanten. Då ska man ta till ett eller flera av de här knepen, som kan hjälpa en att skapa riktig restaurangkänsla hemma i sitt eget kök.
Det kanske viktigaste för att få till en riktigt lyxig restaurangkänsla i köket är dukningen. Bort med de fläckiga bordstabletterna man har till vardags, och ta bort eventuella andra saker som står på matbordet, som hushållspapper och fruktskålar. På istället med en vit duk, ställ fram levande ljus (värmeljus om man inte har en ljusstake för stearinljus) och duka fram glas, tallrikar, bestick, servetter (gärna i linne) och brödkorg på bordet. Det är det perfekta upplägget för en romantisk hemmakväll med lyxkänsla. Vill man ge sin respektive en riktig restaurangupplevelse ska man självklart också servera maten till henne eller honom vid bordet. Känner man inte att man har tillräcklig snits för att få med sig alla fat från köket till bordet samtidigt kan man ta hjälp av en bricka av Svenskt Tenn, som dessutom ger mer klass och stil till ”restaurangen”.
Om man får blodad tand, och vill kunna återskapa restaurangkänslan hemma varje dag, kanske man ska fundera på att göra mer permanenta förändringar genom att renovera och uppdatera köket. Några förändringar som ger den rätta restaurangkänslan är exempelvis gasspis, pannor och grytor som hänger på väggen, öppna hyllplan och en rejäl köksö. Vill man ta det extra steget införskaffar man självklart också en riktig kockmössa med tillhörande vit rock. Då kan man sedan imponera på sina gäster (eller sin respektive) genom att både laga mat med stil och servera den med stil, som på restaurang.
Den perfekta lösningen är dock kanske ändå att variera sig mellan att faktiskt äta ute på restaurang och att äta på sin ”hemmarestaurang”. Då får man det bästa av två världar – lyxen av att inte behöva laga mat själv när man äter ute, och den intima stämningen och lugnet när man äter hemma. I båda fallen får man garanterat god mat på bordet.