Mat är en förutsättning för att människor skall kunna leva; utan den svälter vi ihjäl! Så enkelt är det! Ända sedan antikens dagar så har man dock även sett mat som något trevligt och underhållande och människan har länge tyckt om att experimentera med olika recept och ingredienser för att kunna njuta av sin mat så mycket som möjligt. Det är därför inte att undra på att restaurangens historia är både lång och brokig och att den har gått igenom många olika faser.
Utgrävningar av antika etablissemang i Medelhavsområdet illustrerar detta mycket väl då man i antikens Grekland och Romarriket hade en myriad krogar som fyllde båda syftena att fylla bukar och att ge en kul upplevelse. Man brukade nämligen ha två sidor till sina restauranger där det dels fanns ett slags gatukök där man stod och åt vid trottoaren eller en lång bar och sedan ett antal finare bord inne i etablissemanget där man antingen satt eller låg till bords. Dessa sistnämnda lokaler var till för de gäster som i sällskap med vänner ville avnjuta en längre måltid och alltså inte var på språng.
På liknande vis fortsatte man att gå på krogen genom hela medeltiden och det var också mycket populärt med värdshus som man både kunde bo och äta på om man var på resande fot. Den traditionella restaurangen, i ordets rätta bemärkelse, kom dock inte till förrän på 1700-talet och det kommer säkert inte som en överraskning att detta skedd i Paris! Här hade man länge haft små krogar och tavernor men den första restaurangen uppkom år 1765 då en man vid namn Boulanger öppnade en krog som hade större lokaler och separate bord istället för långbord och bänkar. Man hade också en meny som framförallt innehåll olika typer av soppor som påstods vara helande och restaurerande. Det var just från detta faktum som ordet restaurang uppfanns och än idag upplever många ett restaurangbesök som uppiggande och gott för kropp och själ.
Under det följande århundradet öppnades ett antal franska restauranger även i Sverige och medan många ägdes av fransmän fanns det också en hel del som drevs av svenskar men som var djupt influerade av det franska köket. Det var från denna tid som den så kallade köksfranskan uppstod, vilket i princip innebar att många köks relaterade ord, som kastrull och dessert, hade franska rötter.