Vart man än reser i världen så finns det alltid lokal mat att avnjuta i olika typer av etablissemang och utbudet av restauranger ökar dag för dag. Det kan handla om traditionell mat från det egna landet till exotiska rätter från Långtbortistan och beroende på var man befinner sig finns det många olika typer av restauranger som det kan vara bra och praktiskt att känna till.
- Brasserie och Bistrot. Dessa typer av restauranger har fått sina namn från Frankrike och de brukar vara intima och mysiga. Själva tanken är att man skall sitta i gott sällskap i ett mindre etablissemang, att det skall vara romantiskt och ombonat.
- Buffet. Buffet restauranger finns det många olika typer av men den gemensamma faktorn är att de istället för menyer har all mat serverad i buffetstil. Det vanligast är att gästerna betalar för en tallrik av en specifik storlek och sedan kan lassa på hur mycket de vill på just denna tallrik.
- Etniskt kök. Om en restaurang skyltar med att ha ett etniskt kök brukar det betyda traditionell mat från exotiska länder. Det kan handla om indisk eller vietnamesisk mat eller rätter från någon indian stam i djupaste amazon-djungeln. Tanken är att man får uppleva något unikt för de olika länderna och man får räkna med en del underliga ingredienser som kanderade myror eller rostade skorpioner. Ett är säkert – man kommer inte hitta köttbullar med potatismos!
- Drive-thru. I USA är det mycket populärt med så kallade Drive-thrus och det finns även några i Sverige. Här äter man i bilen och man har ingen regelrätt restaurang utan får istället köra fram till en lucka där man gör sin beställning och betalar och sedan får allt i handen.