Att gå på restaurang är ett riktigt trevligt nöje som de flesta människor brukar uppskatta. Det är något speciellt med att bli ompysslad, bli serverad god mat och dryck och att få njuta av på egen hand eller i sällskap med vänner och kollegor. I de allra flesta fallen är det en härlig upplevelse och man kan inte vänta tills nästa tillfälle att gå ut och äta. Det finns dock en annan sida av restaurangvärlden som många inte känner till och även om det kanske är lika bra å ena sidan, så är det å andra bra att veta vad som pågår så att man kan vara uppmärksam om eventuella hälsofaror. Här följer ett antal snuskiga fakta om restauranger som inte bör läsas av bacillusk-fobiker!
- Äckliga menyer. Även om en restaurang är mycket noga med renligheten och ser till att svabba och diska dagligen så är det vanligt att menyerna hamnar i skymundan för detta. Hur rena toaletterna än är så är det faktiskt menyerna som ständigt berörs av olika människor och när man i USA tog prover på olika restauranger upptäckte man att de innehöll fler bakterier än någon annanstans på etablissemanget. Hela 185 000 bakterier hittades på en endaste meny och de som var särskilt snuskiga var de som var tryckta av papper, då de inte går att torka av på samma sätt som till exempel laminerade.
- Isen. När man reser utomlands är det vanligt att folk ber om drinkar utan is eftersom man är osäker på om det lokala vattnet är rent eller inte. Hemma i det egna landet är detta inte lika vanligt men vad man glömmer är att ismaskiner sällan rengörs. Detta innebär att isen också förorenas och kontrollanter har upptäckt fall där vattnet i toaletterna är renare än isen som serveras. Det samma gäller alla fruktskivor, som citron eller lime, som ligger framme länge och samlat på sig bakterier innan de läggs i drinken.
- Inte toalettsätet utan badrummet! Många restauranggäster, särskilt kvinnor, brukar göra allt de kan för att slippa komma i kontakt med toalettsätet på krogar. Det har visat sig att de ofta är mycket rena, medan det däremot är si och så med renligheten på kranar och dörrhandtag; det är mycket troligare att utsättas för bakterier då man tar i ett handtag efter att man tvättat händerna. Även golvet på toaletter innehåller många bakterier så sätet är det sista man behöver oroa sig för om man vill undvika smuts.
- Bordet. Ett restaurangbord är ofta rengjort varje dag men inte alltid mellan målen. Hur rent det än är på morgonen så kommer det ju massor av olika personer som sätter sig där under dagens lopp, vilket gör att alltfler bakterier samlas.