Det finns många anledningar att gå på restaurang – det svenska julbordet i adventstid är en av dem. De flesta svenskar äter julbord på julafton, men det är också många som passar på att gå på julbord på restaurang; ibland privat, ibland med jobbet. Det svenska julbordet innehåller mycket: köttbullar, sill, prinskorvar, olika lokala kötträtter, ägg, pajer, vörtbröd, julskinka och mycket, mycket mer. Det kan nästan vara svårt att orka smaka av allt, särskilt om man har en favorit som man vill äta mycket utav. Det kan också vara svårt att få tid och ekonomi att tillaga allt – då är ett restaurangbesök perfekt!
Genom att besöka en restaurang med julbord får man också möjlighet att smaka nya julrätter, eller rättare sagt gamla rätter i ny skepnad. Olika delar av landet har också olika traditioner, vilket gör att det är extra spännande att äta julbord om man är på besök i en annan stad.
Julbord med vänner
Att träffas innan jul med familj och vänner är ett bra sätt att både förlänga julen, få möjlighet att smaka många rätter, men också att fira med de personer som man inte kommer träffa på julafton. Julbord är mycket populära och det är viktigt att vara ute i god tid. De restauranger som vet med sig att de kommer att få mycket gäster, börjar annonsera redan i oktober eller början av november. Om man planerar att äta julbord med familj och vänner är det klokt att vara ute i god tid. Vissa restauranger gör en helkväll av julbordet, med ett enormt utbud av mat och fika, och med show. Det är julpyntat med både glittrande gran och vacker adventsljusstake, julgardiner och ljus överallt. På många restauranger kan man också äta julbord dagtid, det brukar vara lite billigare och ofta behöver man inte boka i förväg. Om man är ett stort kompisgäng kan det dock vara klokt att ringa i förväg, så att köket vet att det kommer komma många gäster just den dagen.
Julbord med jobbet
Det är många arbetsplatser som bjuder sina arbetstagare på julbord – en fin och uppskattad julklapp. Det ger också företaget en möjlighet att visa sina arbetstagare att de gör ett gott jobb under året, och samtidigt ger det en möjlighet för arbetskamraterna att umgås på ett avslappnat sätt. Många företag väljer också att avtacka personal som slutar vid årsskiftet vid julbordet, då alla är samlade.
Vissa arbetsplatser väljer att bjuda på jullunch, medan andra slår på stort och bjuder på en helkväll – beroende på arbetsplats, men också på dess ekonomi. Att äta julbord tillsammans ger gemenskap och en känsla att höra till, att alla är viktiga för verksamheten och att cheferna uppskattar arbetstagarnas insatser under året som gått. Det kan också bli en slags länk till det nya året, då många inte kommer ses på ett par veckor under julledigheterna.