Det här med att inreda sitt kök och göra om det helt och hållet, är något som har blivit alltmer populärt i svenska hem. Det traditionella IKEA-köket eller köket av trä som skapar en genuin och hemtrevlig känsla är för vissa alltid ett av valen på topplistorna över de mest köpta köken, men man ser även en stark uppåtgående trend vad gäller att skaffa sig ett restaurangkök. Men hur ter sig då detta typ av kök? Hur ser det ut och vad ska man införskaffa om man ska bli en ny Leif Mannerström?
Proffsköket i stål
Det kan vara ordentligt dyrt att skapa ett restaurangkök hemma och många är tvungna att faktiskt ta ett lån från Zmarta.se. Dock finns det också budgetalternativ som gör att du kan ge ditt kök ett proffsigare yttre, även om du väljer att inte köpa de senaste produkterna. Men här ska vi i alla fall beskriva vad som bör finnas i ett riktigt restaurangkök och hur det ska se ut om man vill bli en riktig proffskock. Det första är stål! Stål är det som man främst tänker på när man inreder ett kök som ska ge sken av att man har satt foten i alla stora kök i världen. Behöver vi nämna att stålet ska vara rostfritt? Köksbänkar (kan också vara i sten), spis och ugn samt fläktar går helt i rostfritt stål och vill du ge det ytterligare en tvist så kan du sätta in kökslampor av stål också.
Öppna upp med stora ytor
Ett restaurangkök är inget litet rum, minsann. Här är det stora arbetsytor som gäller, gärna med en köksö i mitten. Tänk alltid så praktiskt som möjligt och ha gärna öppna hyllor. Detta kan dock vara en nackdel eftersom porslin och redskap kan bli kladdiga av fett och matos och då kan en tunn glasruta förhindra det. Arbetsbänken är den största ytan som gäller i köket, så att du kan arbeta utan att bli störd.
Höga vattenkranar och förenklad rengöring
Vasken och diskbänken är viktiga saker att tänka på när man inreder ett restaurangkök och så även vattenkranen. Den ska vara hög och lätt att vrida samt gärna kunna ha ett munstycke som ger olika vattenstrålar. Detta för att underlätta rengöring av stora grytor utan att behöva vrida och vända på dem så att vattnet ska komma åt i alla hörn.
Tänk på redskapen
Sist men inte minst gäller det att satsa på bra redskap för kocken. Materialet är en smaksak men det är viktigt att alla pannor, grytor och kastruller kommer med behändiga handtag som lätt går att flytta fram och tillbaka. Använd också kökshandskar av silikon, då du förmodligen kommer att handskas rejält med supervarma redskap. Bra material i köksredskap är annars koppar, aluminium, rostfritt stål och gjutjärn.